HTML

Dollármilliomos leszek

Ennyi. Meguntam, hogy hónap végén problémát okoz a tej, kenyér (görögbúza kapszula, babapelenka) beszerzése. Szakmát váltok, milliomos leszek. S ha már, akkor nem Forintban, hanem ropogós amerikai Dollárban gyűjtöm össze első milliómat. Csak figyeljetek!

Friss topikok

Linkblog

07.
augusztus

Adózás

-gabe-  |  Szólj hozzá!

Tegnap kitűztük a célt, összegyűjtünk 100 dollárt.

Mivel becsületes állampolgárnak tartjuk magunkat, a megszerzett bevételekből adózni is fogunk. A kérdés persze az, hogyan és mennyit? Hogyan számoljuk ki, hogy mennyi marad a bevételeinkből, hogyan frissítsük a blog számlálóját?

A kérdésre egyszerűsített választ adunk. Nem is olyan rég beszélgettem egy könyvelővel egy társas vállalkozás adózási lehetőségeiről. Sok érdekes ötletet kaptam, de kihúztam belőle azt is, hogy mi az - állam által elképzelt, és elvárt - "becsületes" módja az adózásnak. 

Ezek szerint a társas vállalkozás befizeti az ÁFA-t, a társasági adót, az ügyvezető utáni közterheket (ez esetünkben szerencsére nem ad sokat az összeghez, mert az ügyvezető főállás mellett vállalkozik), a maradék összeg a társaság adózott eredménye, amit osztalékadó megfizetése után lehet kivenni cégből.

A kiszámlázott bruttó összeghez viszonyítva ezek az összegek nagyjából 47%-ot tesznek ki. Tekintsünk el most attól, hogy bizonyos bevételek után magánszemélyként nem kell (vagy kevesebbet kell) adózni, illetve hogy magánszemélyként nyilván nem fizetünk osztalékadót (ellenben SZJA-t és TB-t igen), és mondjuk azt, hogy amennyiben a megszerzett bevétel felét félrerakjuk közterhekre, akkor májusban (az adóbevallásnál) nem érhet meglepetés minket.

A részletekért mindenki keressen meg egy könyvelőt, vagy a NAV-ot (ízlése és mazochizmusa mértéke szerint), itt a blogban viszont azt az elvet követjük, hogy két borítékot nyitunk, az egyikre szép nagy betűkkel ráírjuk, hogy ADÓ, és minden bevétel felét elrakjuk erre a célra.

A blog számlálójában csak az ilyen módon "leadózott" bevételt tüntetjük fel, aztán májusban a bevallás után remélhetőleg megmaradt összeget hozzácsapjuk a kasszához.

Címkék: adózás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dollarmilliomos.blog.hu/api/trackback/id/tr635446180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása